Pop up-bokmässa den 23 april 2016

WBD-en-300dpi

Pop up-mässa från dag till natt i Konstakademiens bibliotek,
lördagen den 23 april 2016

Svenska antikvariatföreningen/ILAB anordnar i samarbete med Unesco och Konstakademien en antikvariatbokmässa i Konstakademiens bibliotek i Stockholm med anledning av Världsbokdagen.

Den världsomspännande antikvariatföreningen ILAB som organiserar ca 1800 antikvariat i 34 länder samarbetar med Unesco i arbetet att fler ska få möjlighet att läsa och skriva. Varje år på Världsbokdagen anordnar föreningen så kallade pop up-mässor runt om i världen från Australien till USA med målet att samla in pengar till Unescos läs- och lärprojekt i Sydsudan och samtidigt sprida kunskap om den antikvariska boken.

2016 deltar Stockholm för första gången med en pop up-antikvariatbokmässa som kommer att äga rum i Konstakademiens bibliotek under lördagen den 23 april från klockan 12 till 24. Samtidigt är det kulturnatt i Stockholm, därav den långa öppettiden. Det kommer att vara många arrangemang i Konstakademiens hus och även Nationalmuseums verksamhet i huset är öppen. Det är fri entré!

Följande antikvariat deltar:

Antikvariat Antiqua
Centralantikvariatet
Charlotte Du Rietz Rare Books
Lorenz B. Hatt antikvariat
Antikvariat Mats Rehnström
Rönnells antikvariat

Ett gemensamt tema bland antikvariaten kommer att vara konstböcker men många andra ämnen är representerade.

Det kommer också att vara möjligt att få böcker värderade. De deltagande antikvariatsbokhandlarna har en samlad yrkeserfarenhet av nära 200 år!

Bokbindarna Lotta Löwgren, Södermalms bokbinderi och Johanna Röjgård visar egna band, ger råd om nybindning och renovering samt förgyller bokmärken.

Bokkonservator Magnus Öberg berättar varför man inte ska laga sina böcker med tejp och ger goda råd rörande böcker på gränsen till sönderfall.

Föredrag och samtal:

15:00 Mats Petersson talar om att samla Winckelmann.
16:00 Sten Åke Nilsson talar om Carl August Ehrensvärds ”Resa til Italien”.
17:00 Eva-Lena Bengtsson talar om Naglers ”Neues allgemeines Künstler-Lexicon”.
18:00 Ulf Nordqvist talar om 1806 års bibliotek, Konstakademiens äldre boksamling.
19:00 Johanna Röjgård och Mats Rehnström samtalar kring bokband och boksamlande.

Fri entré!

Adress: Fredsgatan 12 / Jakobsgatan 27 C (hiss), 1 trappa.